Історія започаткування Хресної дороги

Набоженство Хресної дороги завжди БОГОВІ миле, а нам дуже помічне. Цей духовний скарб переносить нас думкою у ту сиву давнину, коли Пилат засудив Ісуса Христа на смерть. Розважаючи про Христові страсті, Його терпіння і муки, ми йдемо за Ісусом, крок за кроком аж на гору Голгофту, де було виконано вирок Смерті – розп’яття.

Хресна дорога – це свідоцтво вічної незгасаючої любові Ісуса Христа до нас, яка освячена невинною Кров’ю, нечуваними стражданнями та незліченними Ранами Святого Тіла нашого Спасителя. Тож розпалімо свої серця

вдячністю і гарячою любов’ю до Ісуса через духовну співучасть в цьому набоженстві до Божого Сина за відкуплення людського роду Від гріха і вічної загибелі. Подаємо до ваших рук це набоженство і прихиляємо ваші серця в покорі та любові до нашого Спасителя, Ісуса Христа і даємо можливість кожному пізнати себе, Знайти своє місце у цій Хресній дорозі та запитати: “хто я?” – Вероніка, киринейчик, сотник чи Лонгин…

Ви покликані, бо й Христос страждав за вас також, Лишивши вам приклад, щоб ви йшли його слідами.(ІПт. 2, 21)В скарбниці молитовних практик Вселенської Церкви, особливе місце займає Хресна дорога.

Ісус Христос почав Свою Хресну дорогу від Преторії римського Намісника Пилата, де засуджено Його на хресну смерть, а закінчив на горі Голгофті, куди заніс хрест, на котрому й помер. Тому ця дорога називається Хресною.

Молитовна практика Хресної дороги походить з розважань і контемпляції страждань Спасителя, бере свій початок зі Сходу, але поширилася і знана в Цілому християнському світі. Хто перший пішов слідами Ісуса, коли Він вознісся на небо? Хто першим започаткував Хресну дорогу? Як говорять християнські Перекази, це була Пречиста Діва Марія, Яка часто з побожними невістами йшла дорогою, по якій ішов її Син Ісус Христос.

Цей приклад Діви Марії наслідували Апостоли, а відтак і Християни відбували численні паломництва з Палестини та інших близьких і дальших країн, як свідчить св. Єронім, котрий жив в IVст. Чому християнський Світ так цінив св. Землю, а особливо місто Єрусалим? – Бо в ньому страждав, помер і був похований Ісус Христос: “Що полюбив нас і обмив нас від гріхів Наших кров ‘ю своєю, і зробив нас царством священиків Богові й Отцеві Своєму” (Од 1, 5-6). Хресна дорога – це не тільки смерть Месії, а й найважливіші Плоди цих терпінь: “Ми маємо заступника перед Отцем, – Ісуса Христа праведного. Він – примирення за наші гріхі, і не лише за наші, а й за гріхи світу” (1 ЙО 2, 1-2).

Багато людей кажуть, що то було давно. Це вже історія 2000 – літньої давности. Чи варто знову повертатися до неї? Дорога християнина – це стислий аналог із життя Ісуса. Ісус бере хрест добровільно, і нас взиває, заохочує брати свій хрест – з любові і доброї волі. І Що людина може знайти в хресті, окрім терпіння, сліз, муки, біди і нещастя? Це загальна думка модерної людини, яка боїться хреста, втікає від нього, Скидає зі своїх рамен.

Любити хрест, нести його, допомогти іншій особі в двиганні того тягара, терпеливо нести свій хрест, – для багатьох це щось Нереальне. Запитаймо Святих, яке значення має для них святий хрест: “В хресті – спасіння, в хресті – життя, в хресті – покров від ворогів! В хресті – джерело небесної благодати, в хресті – сила розуму, в хресті – радість духа” (св. Тома).”Зрозумій, грішнику, – каже св. Августин, – що бог є Твоїм лікарем, а терпіння є Твоїм ліком для Твого спасіння, а не карою для Твоєї погибелі”.В набоженстві Хресної дороги людина зустрічається з Христом, зі своїми батьками, ближніми, добродіями і, навіть, з неприятелями і ворогами, має Можливість, за допомогою Ласки Божої, побачити духовний стан своєї душі.

Бог дає можливість знайти себе, своє місце, свою роль, зрозуміти, хто ти: Вероніка, киринейчик, сотник, Лонгин? Хрест домінує над цілим людським життям. І в тому повсякденному житті, через Хресну дорогу Спасителя, людина пізнає справжню вартість хреста і терпіння. Як треба відбувати Хресну дорогу? Хресну дорогу можемо відбувати публічно – з участю парафії і священика, або приватно в церкві чи вдома. Хресна дорога – це розважання про страсті Христові біля кожної стації, яку можна закінчити молитвою “Отче наш”, “Богородице Діво”, ” Слава Отцю…” або “Претерпівий за нас страсти…”. Ідучи від стації до стації, можемо переплітати наші розважання і молитви з побожними піснями.

Перед початком Хресної Дороги робимо намірення: за що жертвуємо цю молитву (прощення гріхів, за спокій в родині, за здоров ‘я дітей, за народ, за церкву, за душі в чистилищі чи Інше).

Хворі і Хресна дорога Хворі і всі ті, які не можуть брати участи в спільній Хресній дорозі в церкві, можуть отримати всі відпусти Хресної дороги, якщо помоляться 20 разів “Отче наш”, 20 “Богородице Діво” і 20 “Слава Отцю…” або “Претерпівий за нас страсти… “; 14 раз за 14 стацій Хресної дороги, 5 раз на честь п ‘яти Христових ран і 1 – в наміренні Святішого Отця. При цьому треба тримати в руках хрестик. Якщо не можуть тримати хрестика в руках через немочі, то можуть Отримати ці відпусти, якщо з любові поцілують хрест або споглянуть на нього з розкаяним серцем, жалем і любов ‘ю.

Відпусти Хресної дороги На світанку християнства нарід прив’язаний серцем і душею до відвідин св. Землі і міста Єрусалиму. Св. Єлена віднаходить реліквії Св.

Хреста в 326році, а В 348р св. Кирило Єрусалимський розділяє Св. Хрест і роздає для почитания християнами в цілому світі.

На місці, де був розп’ятий Спаситель, св. Константин Великий збудував храм Господнього Воскресіння, посвячення якого відбулося дуже урочисто 13 вересня 335 р. єпископом Єрусалимським. 1071 р. Палестина разом з Єрусалимом потрапляють в руки завзятих мусульман і суворих турків-сельджуків, які не дозволяли паломникам Заходу йти молитись до Св.

Гробу. На заклик папи Урбана II: “Люди Божі, вибрані мужі і благословенні з-поміж усіх, об’єднайте свої сили! Підіть до Св.

Гробу, певні непроминаючої слави, Яка вас чекає в Царстві Божім. Кожний нехай відречеться себе і візьме Хрест!” Хрестоносці йшли в похід, як на святу війну, бо вірили, що Бог того хоче. Йшли з надією на прощення своїх гріхів, а як загинуть, то заслужать собі небо – через своє мучеництво. Коли християни втратили св.

Землю, а паломництва для багатьох були неможливі, для того, щоб вірні користали з відпустів, котрі можна отримати, відбуваючи Паломництва до св. Землі, св. Церква в 1689 році установила, що кожний християнин може взискати відпусти Єрусалимські, коли відбуде Хресну дорогу. Ці Відпусти уділили: Папа Павло V, дня 5 листопада 1606р.; Інокентій XI, дня 1 жовтня 1688р.; Інокентій XII, дня 24 грудня 1692р.; Венедикт XIII, дня 3 березня 1726р.; Клименты XII, дня 16 січня 1731 р.; Венедикт XIV, дня ЗО серпня 1741 р. Папа Лев XIII, З метою поширення Хресної дороги, затвердив у 1879 р. Братство Живої Хресної дороги.

Папа Пій XI дав 1931 р. дозвіл хворим і в’язням на відправлення Хресної дороги перед хрестиком, який спеціально для того посвячений. Щоб отримати повний відпуст з Хресної дороги, треба бути в стані ласки Божої освячаючої. За кожне відбуття Хресної дороги можемо отримати відпуст повний, Якщо в кінці зробимо акт досконалого жалю і любові до Господа Бога. Якщо того дня прийняли Св. Причастя, то можемо отримати другий повний відпуст.

За кожну стацію отримуємо 10 років відпусту, якщо з якоїсь поважної причини немає можливості бути на Хресній дорозі до кінця.

Для відправлення Хресної дороги і, щоб отримати повний відпуст, потрібно: 1. Відправити набоженство перед стаціями Хресної Дороги. 2. На кожній стації має бути хрест і образ, який представляє стації Єрусалимські. 3. Згідно з традицією Церкви, Хресна дорога має 14 стацій, кожна має своє розважання, яке закінчується молитвою.

Для відправлення Хресної дороги Вимагається тільки побожне розважання страстей і смерті Христової (загалом про терпіння і муки Христові), і не є конечно розважати про те, що представляє Кожна стація. 4. Переходимо від одної стації до другої, але коли цей перехід є причиною замішань, тоді переходить лише той, хто провадить Хресну дорогу, інші ж можуть Стояти на своєму місці. 5. Ті, які з незалежних від них причин не можуть відправити Хресної дороги в звичайний, загальноприйнятий спосіб, можуть отримати такий самий відпуст, Коли, принаймні, півгодини будуть побожно читати і розважати про терпіння і смерть нашого Спасителя Ісуса Христа Відпусти з Хресної дороги можна жертвувати за себе, або за душі, які терплять в чистилищі, бо: “Хрест – воскресіння померлих.

Хрест – надія християн. Хрест – палиця калік. Хрест – потіха вбогих.

Хрест – вуздечка для багатих, упокорення гордих. Хрест – надія безнадійних” (Св. Єфрем Сирійський).

О. Василь Ковпак СБССЙ

Вступна молитва Ісусе, Спасителю мій розп’ятий, люблю Тебе понад усе і з цілого серця жалую, що я Тебе, мого Господа, так часто ображав. Щоб Тобі подякувати за ласку Спасіння, перепросити Тебе за свої гріхи і випросити собі ласку витривання в доброму, хочу розважати Твої муки і смерть. А жертвую Тобі ці розважання і Молитви за душі в чистилищі (особливо за душу N. N.).

Вчини, мій любий Ісусе, щоб цю Хресну дорогу я відправив на Твою славу і на користь мені та душам у Чистилищі. Амінь


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 votes, average: 5,00 out of 5)



Вірш івана франка човен.
Ви зараз читаєте: Історія започаткування Хресної дороги
Copyright © Українська література 2023. All Rights Reserved.